Představení záměru zřídit pobočku domácího hospice v Klatovech se neslo v pozitivní atmosféře

V Městské knihovně Klatovy, konkrétně v refektáři jezuitské koleje, se uskutečnilo setkání zástupců Hospice svatého Lazara s veřejností. Na programu bylo představení záměru zřídit pobočku domácího hospice v Klatovech.

Místostarosta Ing. Václav Chroust vyjádřil ve svém úvodním slově podporu této iniciativě: „Jsem rád, že se toto setkání uskutečňuje, a podporuji úmysl založit domácí hospic v Klatovech.“ Ocenil také snahu o rozšíření specializované paliativní péče v regionu Klatovska.

Představení záměru zřídit pobočku domácího hospice v Klatovech se neslo v pozitivní atmosféře 1

Ředitelka hospice Ing. Jiřina Helíšková, vedoucí lékař domácího hospice MUDr. Radovan Kunc a vrchní sestra Bc. Markéta Karpíšková představili nejen samotnou službu, ale zodpověděli také veškeré dotazy týkající se fungování, personálního zajištění a časového harmonogramu spuštění nové služby. Ing. Jiřina Helíšková uvedla: „Hospic svatého Lazara má díky našim zkušenostem a skvělému týmu výborně fungující domácí hospic se sídlem v Plzni. Vzhledem k poptávce a omezené dojezdové vzdálenosti 30 km se nám zdá logické vytvořit nové zázemí v klatovském regionu a zvýšit tak dostupnost specializované paliativní péče.“

Představení záměru zřídit pobočku domácího hospice v Klatovech se neslo v pozitivní atmosféře 2

Setkání probíhalo v pozitivní atmosféře, přítomní se shodli na potřebnosti této služby v regionu a zároveň pojmenovali možná úskalí. Diskuse se zaměřila na zajištění hladkého začlenění domácí hospicové péče do stávající sítě zdravotních a sociálních služeb, přičemž MUDr. Radovan Kunc zdůraznil: „Zásadní v celém systému péče je její kontinuita a propojenost služeb.“

Cílem setkání bylo získat přehled o aktuální situaci v regionu a zajistit co nejplynulejší začlenění služeb domácí hospicové péče do místní infrastruktury. V současné fázi je projekt ve stádiu síťování a zjišťování možností, zejména stran zázemí a personálního zajištění. Přítomní lékaři, zdravotníci, sociální pracovníci, duchovní a ředitelé, stejně jako politici, ocenili vizi a podporu, kterou projekt získal. „Věříme, že kde je vůle, tam se najde i cesta. Tu vůli jsme včera viděli,“ zhodnotila klatovské setkání Jiřina Helíšková.

Hospic svatého Lazara pokračuje v přípravách na potenciální zahájení činnosti domácího hospice v Klatovech, s důrazem na získání potřebných prostor, financování a personálního zajištění této potřebné zdravotní služby.

text a foto: Hospic svatého Lazara

Představení záměru zřídit pobočku domácího hospice v Klatovech se neslo v pozitivní atmosféře 3
Představení záměru zřídit pobočku domácího hospice v Klatovech se neslo v pozitivní atmosféře 4

Vzpomínka na pana starostu Karla Mráze

Karel Mráz (2003)

Být starostou je velmi náročné. Ve své funkci musí proniknout do celé řady oborů, seznámit se s chodem města, být dobrým psychologem, organizátorem, musí umět jednat s lidmi. A slova díků bývají mnohdy velmi vzácná. Vyrazit se svým problémem nejlépe přímo za starostou, chtít rychlé řešení, to se stává mnohem častěji.

Pan Karel Mráz byl profesor českého jazyka, miloval povolání učitele, a proto muselo být pro něho těžké rozhodnout se pro vstup do politiky a později i přijmout nelehkou funkci starosty Klatov na dlouhých deset let (1996–2006). Svoji práci chápal jako poslání. Jako službu pro město, které měl velmi rád a do kterého se během svého života neustále vracel.

Pro život klatovské knihovny to bylo úspěšné a šťastné období. Přestěhovala se do krásných prostor jezuitské koleje a tím získala rozsáhlé prostory pro svoji práci. Mohla tak mimo svoji hlavní činnost organizovat řadu výstav, besed, přednášek i celostátních konferencí.

I při své náročné práci se pan Mráz živě zajímal o literaturu, o pořady, které probíhaly v knihovně. Aktivně nás podporoval při organizaci velmi úspěšné celostátní soutěže Literární Šumava, i při pořádání konference Barokní jezuitské Klatovy, kterou dlouhá léta moderoval.

Nikdy jsem při osobním jednání s ním neměla pocit, že zdržuji. Naopak, trpělivě mě vyslechl a řekl svůj názor. Nestranný a srozumitelný.

Jeho láska k českému jazyku byla patrná i z jeho kultivovaného projevu. Působil vždy klidným, rozvážným a hlavně velmi lidským a skromným dojmem. Sama jsem se přesvědčila o jeho smyslu pro humor, rád se smál a tím dokázal odlehčit atmosféru.

Pane Karle Mrázi, byl jste starostou, kterého nám záviděli kolegové z mnoha knihoven. Patří Vám velké poděkování…

Zdeňka Buršíková

Informace k rekonstrukci

Vážení čtenáři,
snažíme se pro vás neustále vylepšovat nejen naše služby, ale také vzhled knihovny. Po Novém roce začala částečná modernizace prostor knihovny, která potrvá pravděpodobně do května. S tím souvisí nutná omezení provozu.

Od 20. března 2024 do odvolání jsou uzavřeny prostory půjčovny pro dospělé.

Čtenáři mohou vrátit své výpůjčky a také si vyzvednout předem objednané dokumenty (knihy, časopisy, zvukové knihy, CD) ve 2. patře knihovny v prostorách galerie (před vstupem do dětského oddělení).

Jak nyní fungují služby čítárny?

Ve 2. patře knihovny v prostorách galerie (před vstupem do dětského oddělení) najdete provizorní výpůjční pult čítárny. Sem můžete přijít vrátit půjčené časopisy, noviny a CDvyzvednout si ty objednané. Můžete zde taktéž využít čtenářský koutek.

Jak nyní fungují služby studovny?

Dokumenty z fondu studovny Vám taktéž rádi připravíme po předchozím objednání. Jakmile bude Vaše objednávka připravena, dáme Vám vědět, do kterého oddělení si můžete přijít Vámi vybrané knihy prostudovat nebo kde si můžete vyzvednout připravené zvukové knihy (týká se čtenářů registrovaných v oddělení pro zrakově a jinak zdravotně znevýhodněné). Přístup k veřejnému internetu je omezen na jednu stanici veřejného internetu ve 2. patře knihovny v prostorách galerie (před vstupem do dětského oddělení), kde je taktéž možnost tisku a kopírování (omezené množství a pouze černobíle!).

Objednávat můžete:

  1. osobně v knihovně ve 2. patře knihovny v prostorách galerie (před vstupem do dětského oddělení),
  2. přes e-mail nebo
  3. prostřednictvím online katalogu po přihlášení do svého čtenářského konta.
    1. „Odložení z poličky“ = knihu si přijdete vyzvednout do knihovny.
    2. „Odložení do boxu“ = knihu si vyzvednete v knihoboxu na nádvoří jezuitské koleje.

OBRAZOVÝ NÁVOD

Pokud si objednáváte dokumenty z naší knihovny bez využití katalogu (například prostřednictvím e-mailů pujcovna@knih-kt.cz, citarna@knih-kt.cz, studovna@knih-kt.cz), nezapomeňte uvádět všechny potřebné údaje, abychom mohli výpůjčky správně připravit.
V objednávce potřebujeme vidět: Vaše jméno a příjmení, číslo čtenáře (najdete na čtenářském průkazu) a dále název (úplný a správný název), celé jméno autora Vámi požadované knihy a případně také informaci o tom, že si knihu chcete vyzvednout v boxu. Objednat si můžete maximálně 10 dokumentů (svazků) denně.
Objednávky nejsou přijímány telefonicky!
Na nádvoří jezuitské koleje najdete vedle půjčovacího knihoboxu také box, do kterého můžete vracet vypůjčené knihy. Pozor! Do boxu nepatří časopisy, CD, hry ani knihy půjčené prostřednictvím služby MVS z jiné knihovny!
Upozorňujeme čtenáře, že může dojít k dočasné nedostupnosti části knihovního fondu, proto vždy vyčkejte na potvrzení, že je vaše objednávka připravena k vyzvednutí.
Otevírací doba všech oddělení je do odvolání beze změn.
Aktuální informace zasíláme e-mailem a průběžně zveřejňujeme na webu a sociálních sítích knihovny.
Děkujeme za pochopení a za Vaši trpělivost.

Výstava prodloužena

Pro neutuchající zájem návštěvníků jsme se rozhodli prodloužit výstavu Cesta až do 30. dubna 2024.

Zrestaurované obrazy křížové cesty z Křesťanského vršku v Klatovech od malířky Bedřišky Znojemské si v refektáři jezuitské koleje můžete prohlédnout ve stejném čase jako dosud, a to každý pátek od 11 do 16 hodin v prohlídkovém okruhu „Jezuitská kolej“ a bez průvodce při akcích pořádaných Městskou knihovnou Klatovy v refektáři.

Pořadateli jsou město Klatovy, Městská knihovna Klatovy, p. o., a Galerie Klatovy/Klenová, p. o.

Ondřej Fibich a jeho významné životní jubileum

Básník, spisovatel, folklorista a nakladatel, pan Ondřej Fibich, oslaví 27. ledna 2024 své 70. narozeniny. Městská knihovna Klatovy by mu ráda tímto poblahopřála a zároveň poděkovala jménem svým i jménem všech nadšených čtenářů za dlouholetou spolupráci a především za jeho rozsáhlé literární dílo. Hluboce si vážíme jeho mnohaleté práce, píle, hledání zajímavých pramenů, k nimž se příběhy vážou, jeho lásky k literatuře, k Šumavě a v neposlední řadě také nespočtu prochozených kilometrů tímto krásným krajem naší vlasti.

Díla pana Ondřeje Fibicha najdete také ve fondu Městské knihovny Klatovy.

Více ke Sbírce pověstí ze Šumavy a jihozápadních Čech na webu Městské knihovny Klatovy.

Okresní sněm Junáka

V neděli 7. ledna 2024 se v refektáři jezuitské koleje v Klatovech uskutečnil Okresní sněm Junáka. Sněmu se zúčastnilo 39 delegátů ze všech středisek v klatovském okrese spolu s dalšími hosty.

Sněm si zvolil vedení okresní rady, které bude řídit činnost okresu v následujícím tříletém období. Předsedou okresní rady zůstal Daniel Koželuh a místopředsedou Mgr. Lukáš Korec. Vedle předsednictva proběhly volby na další organizační a správní pozice nutné pro správu okresu, mimo něž byli také zvoleni tři delegáti, kteří budou reprezentovat okres a jeho stanoviska na valném sněmu Junáka, jenž představuje nejvyšší orgán skautské organizace u nás a bude se konat v březnu v Olomouci.

Pokračovat ve čtení →

Informace k rekonstrukci

Vážení čtenáři,
snažíme se pro vás neustále vylepšovat nejen naše služby, ale také vzhled knihovny. Po Novém roce začala částečná modernizace prostor knihovny, která potrvá pravděpodobně do května. S tím souvisí nutná omezení provozu.

Od 3. ledna 2024 došlo k uzavření prostor čítárny, studovny a volného výběru půjčovny pro dospělé. Návštěvníkům je umožněn vstup k pultu půjčovny pro dospělé, kde mohou vrátit a také si vyzvednout předem objednané dokumenty (knihy, časopisy, zvukové knihy, CD).

Pokračovat ve čtení →

Rodinné tvoření

21. října 2023 od 10.00 do 15.00

Kreativní workshopový den

Ve společenském sále a galerii Městské knihovny Klatovy se v sobotu 21. října 2023 od 10.00 hodin uskuteční další Rodinné tvoření. Čeká vás malování na dřevěné dekorace, korálkování, plackování, fimo, výroba mýdel a mnoho dalšího. Těšíme se na vaší účast. 

Musica colorata

Refektář jezuitské koleje, Klatovy, 21. dubna 2023, 18.00

Přinejmenším stejně barvitá jako celý barokní svět byla také jeho hudba. Malé nahlédnutí do její pestrosti nám zprostředkují členové komorního ansámblu Consortium musicum, jenž je pravidelným hostem barokních jezuitských Klatov. Program sestavený z děl italských a německých autorů pocházejících z různých regionů a vyznávajících různé konfese představí barokní hudební svět ve vší jeho pestrosti. Vedle tónů zakladatele tzv. neapolské školy Alessandra Scarlattiho plných jihoitalského slunce nahlédneme do kompozičního světa severoněmeckého luterského varhaníka Dietricha Buxtehudeho. Po zastávce v lipské Componierstube zdejšího kapelníka Johanna Sebastiana Bacha a u jeho skladeb pro cembalo budeme nakonec moci spočinout v kapli drážďanského kurfiřta Friedricha Augusta II. a zde tvořícího „božského SasaJohanna Adolfa Hasseho.

Plná barev nemusí být však pouze barokní hudba. Pozvání do světa barev mohou skýtat také samotné barokní či barokní dobou inspirované hudební nástroje. Vlámské cembalo z dílny předního stavitele Františka Vyhnálka, které se na tomto koncertu poprvé představí, je toho důkazem. Tento jednomanuálový nástroj se dvěma registry je kopií cembala z první třetiny 17. století od špičkového vlámského stavitele Johanna Ruckerse (1578–1642). Ruckersovy nástroje prosluly ušlechtilým tónem s dlouhým dozvukem. Jeho sonorně laděný zvuk je obohacen o jiskřivou barvu vyšších harmonických tónů. Nástroj se tak hodí pro interpretaci komorní i sólové literatury od vrcholné renesance až po vrcholný barok.

Cembalo z roku 2021 se řadí k nejkvalitnějším cembalům vyrobeným v našich zemích. Jeho příslušnost do našeho regionu podtrhuje i nádherná výzdoba rukou pražské akademické malířky paní Miluše Poupětové. Tento nástroj a hudba vás dokonale vtáhnou do světa barokních (nejen jezuitských) Klatov.

Pokračovat ve čtení →